ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНСПЕКЦИСКИ АКТИ КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
ДИЖС
Неделни извештаи за инспекциски надзори на ДИЖС
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и Активности
 
03.12.2019 | Соопштени до медиумите - Демант

Информација за медиуми

 

Иинформација за наводните истекувања на солна киселина во кругот на МЗТ Скопје

           По добиените информаци од социјалните мрежи за ширење на неподнослива миризба од страна на граѓаните на населба Автокоманда во оштина Гази Баба, Државниот инспекторат за животна  на ден 02.12.2019 година постапувајќи по службена должност изврши вонреден инспекциски надзор кај правниот субјект Макохемија АД-Скопје, ул.Перо Наков бр.41 (која не се наоѓа во кругот на МЗТ), при што е констатирано дека  на ден 01.12.2019 година во попладневните часови (околу 19 часот) дојдено е до капење на хлороводородна киселина со концентрација од 30-32 % која била скаладирана во метален резервоар со капацитет од 50 тона. Во моментот на прокапувањето во резервоарот имало количина на залиха од 10-15 тони. Резервоарите каде се складира хлороводородна киселина имаат изградено танквана  - непропустлив бетонски базен заради заштита. Веднаш по утврдувањето на прокапувањето од страна на правниот субјект превземени се превентивни мерки.

ДИЖС строго ги дематнтира наводите на Инспекторатот на Град Скопје дека во наведената локација имало истекување, заради тоа што се превземени мерки за преточување во друг резервоар. Ваквите лажни информации за наводно истекување на киселина шират паника и дезинформаицја кај граѓаните.

            Исто така, ДИЖС ја демантира информацијата што е пласирана до медиумите дека Макохемија АД-Скопје не поседува елаборат за заштита на животнта средина, субјектот поседува Согласност на еколошки елаботат со архивски број 11-1139/2 од 12.03.2004 година, согласно тогашните законски прописи.

ДИЖС изнесените лаги и клевети  на градските власти дека другите институции не постапуваат ги смета како недолично однесување на институцијата, и  исистите ги отфрла во целост.

 

 ДРЖАВЕН ИНСПЕКТОРАТ ЗА

 ЖИВОТНА СРЕДИНА

   Скопје

Дата: 03.12.2019 година

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2023 За унапредување на 4 (четири) административни службеници во Државниот инспекторат за животна средина
10.4.2023

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став ( ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 03/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
29.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за администрати ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 673/2022
21.12.2022
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 2/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
15.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2022 За унапредување на 4 (четири) административни службеници-инспектори
05.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 581/2022 за вработување на 1 државен службеник од група I, подгрупа I во Државен инспекторат за животна средина
26.11.2022