ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНСПЕКЦИСКИ АКТИ КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
ДИЖС
Неделни извештаи за инспекциски надзори на ДИЖС
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и Активности
 
17.2.2022 | (ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности

(ВИДЕО)

На 14 и 15.02.2022 полициски службеници од Бирото за јавна безбeдност - Оддел за криминалистички истраги во содејство со секторите за внатрешни работи на територијата на државата во координација со инспектори од Државниот инспекторат за животна средина извршија зајакнати контроли во кои беа опфатени 100 отпади на територијата на државата, вклучувајќи 62 отпади во регистрирани правни субјекти, 38 нерегистрирани, односно „диви отпади“.

Притоа, во 27 регистрирани правни субјекти и во сите 38 нерегистрирани отпади утврдени се неправилности, за што ќе следат соодветни поднесоци од страна на МВР и Државниот инспекторат за животна средина.
На територијата на град Скопје во 36 отпади се извршени проверки, во координација со Државен пазарен инспекторат и Државниот инспекторат за животна средина, при што кај 12 субјекти е утврдено дека не поседуваат дозвола за вршење на дејност „складирање на отпад“ и поради постоење на сомнение за сторено кривично дело „загрозување на животна средина и природата со отпад“ по член 230 од Кривичниот законик, за 7 субјекти се констатирани прекршоци од страна на Државниот инспекторат за животна средина, а кај 17 субјекти се констатирани прекршоци од Државниот пазарен инспекторат. Oд страна на Одделението за криминалитсички работи Центар и Бит Пазар од еден субјект привремено се одземени предмети за кои постојат основи на сомнение дека потекнуваат од сторено кривично дело „кражба“по член 235 од Кривичниот законик.

На подрачјето на СВР Штип од вкупно 12 контролирани локации, кај еден правен субјект се констатирани неправилности, а 10 физички лица не биле регистрирани и не поседувале дозволи, поради што санкционирани се со забрана за работа до отстранување на нерегуларностите. Од 15 контроли на подрачјето на СВР Битола, кај 8 правни субјекти и кај 7 физички лица се утврдени неправилности и ќе следуваат поднесоци, а од 8 контроли на подрачјето на СВР Тетово, 4 правни субјекти работеле без комплетна документација, а кај 1 се констатирани неправилности по што ќе следуваат санкции. На подрачјето на СВР Струмица од 12 контролирани отпади, за 5 нелегални отпади ќе следуваат санкции, а во 1 правен субјект се констатирани неправилности, за што ќе следува поднесок.

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2023 За унапредување на 4 (четири) административни службеници во Државниот инспекторат за животна средина
10.4.2023

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став ( ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 03/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
29.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 од Законот за администрати ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 673/2022
21.12.2022
ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 2/2022 За унапредување на 1 (еден) административен службеник
15.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ИНТЕРЕН ОГЛАС БРОЈ 1/2022 За унапредување на 4 (четири) административни службеници-инспектори
05.12.2022

Државниот инспекторат за животна средина, врз основа на член 48 став 4 ...

ЈАВЕН ОГЛАС БРОЈ – 581/2022 за вработување на 1 државен службеник од група I, подгрупа I во Државен инспекторат за животна средина
26.11.2022