ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
26.03.2015 | Мисија 2.1.2.: Правна оценка & изработка на Закон за инспекција во животната средина (мисија 2)

Врз основа на резултатите добиени од мисијата 2.1.1, целите на следната мисија 2.1.2 која се одржа во периодот 23-26 март 2015 година беа да се финализира извештајот за правната оценка и да се даде првиот пакет на препораки за изработка на идниот Закон за инспекција во животната средина. Хрватската експертка г-ѓа Anita Pokrovac и холандскиот експерт г-дин Steffen van der Velde имаа неколку средби со локалните експерти од Државниот инспекторат за животна средина, од Министерството за животна средина и просторно планирање, ЕУ проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството во животната средина на локално ниво“ и една теренска посета на ИСКЗ инсталација (Алкалоид), заедно со експертите од мисијата 1.1.2.

Со корисниците беше договорено да се дискутираат две опции за новиот Закон; едната опција ќе се заснова на премисата дека моменталната распределба на инспекциските надлежности на централно и локално ниво ќе остане како и досега, а другата премиса ќе се заснова на поефикасен и централизиран систем за проверка, како што се искуствата од земјите членки на ЕУ.

Заклучоците од оваа мисија ќе бидат земени предвид при изработка на правната анализа во рамките на мисијата 1.1.2.

Агендата за мисијата 2.1.3, како и пристапот за наредните мисии кои се поврзани со правната оценка и изработката на новиот Закон за инспекција во животната средина беа исто така дискутирани и со Постојаниот советник на твининг проектот.

Извештајот од правната оценка и табелата со анализата на усогласеност на Законот за животна средина и Законот за инспекциски надзор може да ги преземете подолу.

Релевантни документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Државниот инспекторат за животна средина во акција во Националниот парк Маврово
05.03.2021
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...