ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
26.06.2015 | Мисија 1.3.1: Оценка на потребите за обука. Започнување на изработка на програма за обука

Во периодот помеѓу 22ри и 26ти јуни 2015 година, холандските експерти г-дин Bram Segijn и г-ѓата Alena Groenen, и италијанскиот експерт г-дин Romano Ruggeri извршија проценка на потребите за обука за инспекторите за животна средина на централно и локално ниво преку интервјуа со државните и локалните инспектори за животна средина, како и со координаторот за обуки во областа на животната средина за општините од ЗЕЛС, со цел да се соберат информации за нивните потреби и за најкорисните пристапи за нивна обука. Се одржа дополнителен состанок со претставници од индустриите како и посета на една индустриска инсталација придружувана од страна на државен инспектор со цел да се соберат информации за нивната интеракција со инспекторите, потребите за обука што се детектирани од нивна страна и начинот на кој се вршат инспекциите во пракса.

Одговорите на прашалникот кој претходно беше доставен до државните и локалните инспектори беа анализирани и земени во предвид при подготовката на програмата за оценка на потребите за обука подготвен од страна на експертите.

Извештајот за оценка на потребите за обука може да го симнете подолу.

Првите препораки за структурата на програмата за обука и агендата за следната мисија 1.3.2 беа дискутирани и со Постојаниот твининг советник.

Дополнително беше организиран состанок со претставници на проектот за техничка помош "Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството за животната средина на локално ниво", со цел размена на информации и воспоставување на основа за координација на програмите за обука во двата проекта.

Документи:

1.3.1. Agenda.doc

Training Needs Assessment for Environmental Inspectors at central and local level (June 2015)

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Заштитата на животната средина во гигантот РЕК Осломеј на самите маргини
10.02.2021

На 9-ти февруари, Државниот инспекторат за животна средина изврши редовен надзор во термоцентрала ...