ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
30.10.2015 | Мисија 1.2.4: Финална мисија за изработка на општо упатство за инспекција

  • Во периодот од 26ти до 30ти октомври 2015 година, полскиот експерт г-дин Krzysztof Wojcik и холандскиот експерт г-дин Marc du Maine ги прегледаа нацрт листите за проверка, листите со податоци и поглавието за испекција на НДТ (најдобри достапни техники) во инсталации кои се според Директивата за емисии во индустријата ИЕД, кои беа креирани во рамките на мисиите 1.2.5, 1.2.7 и 1.2.9 со цел да се обезбеди усогласеност со содржината на општото упатство за инспекција, консиздентност на текстот и нивна употреба од страна на инспекторите за животна средина. Беше изработена финалната верзија на општото упатство за инспекција чиј нацрт беше подготвен во рамките на мисијата 1.2.3 во кои беа вклучени повратните информации добиени од страна на македонските корисници.

Оптото упатство за инспекција беше презентирано и дискутирано со претставниците на Проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството за животна средина на локално ниво“ и твининг проектот „Зајакнување на административните капацитети на централно и локално ниво за транспонирање и имплементирање на новата Директива за индустриски емисии 2010/75/EU“.

Беше дискутирно со експертите од мисијата 1.3.3 која се одвиваше паралелно за начинот како упатството за инспекција може да се користи во рамките на твининг програмата за обука кој ќе биде доставен.

Со Постојаниот твининг советник и Постојаниот твининг советник од македонска страна беа дискутирани агендата за мисијата 1.2.11, предвидена за јануари 2016 година, за подготовка на информативна брошура за индустриските оператори и формите на распределување на придружните материјали изработени во рамките на активностите 1.2. 

Документи:

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Државниот инспекторат за животна средина во акција во Националниот парк Маврово
05.03.2021
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...