ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
20.11.2015 | Мисија 2.1.6: Прва мисија за дополнителни алатки за поддршка на инспекторите и обука за циклус на инспекциско планирање и користење на алатката IRAM за оценка на ризик

Во перидот од 16ти до 19ти ноември, 2015, шпанските експерти г-дин Manuel Salgado и г-дин Carlos Bernácer подготвија упатство за тоа како треба инспекторите за животна средина да постапуваат во случај на незгода или несреќа што може да влијае врз животната средина вклучувајќи и изработка на формулари за записник за соодветната инспекција. Тие истотака подготвија првичен нацрт документ со предлози за индикатори на перформансите за оценување на работата на инспекторите и за Државниот инспекторат за животна средина. 

За време на мисијата, германскиот експерт, г-дин Horst Büther одржа дводневна практична обука на кор групата составена од 3 државни инспектори за животна средина  и 8 локални овластени инспектори за животна средина на тема циклус на планирања инспекции и употреба на алатката IRAM за оценка на ризикот. материјалите за обуката поврзани со темите беа доставени до учесниците. Г-дин Büther исто така подготви формулари за пополнување во ексел формат за секоја инсталација, клучните податоци со цел да се оцени ризикот според IRAM и  Прирачник за корисници на софтверот на IRAM во вид на еден ворд документ и две презентации на кои е прикажано како да се спроведат клучните точки од страна на инспекторот и од страна на координаторот на IRAM.

Со Постојаниот твининг советник и со Постојаниот твининг советник од македонска страна исто така беа дискутирани следните чекори вклучувајќи ја и агендата за 2.1.7 мисијата:

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Државниот инспекторат за животна средина во акција во Националниот парк Маврово
05.03.2021
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...