ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
08.07.2016 | 2.1.4.б: Состанок за унапредување на соработката помеѓу македонскиот и холандскиот Инспекциски совет

На 8ми јули, 2016 година, холандските експерти, г-ѓа Hadewych van Kempen (член на холандскиот Инспекциски совет) и г-ѓа Alena Groenen (експерт од холандскиот центар на знаење InfoMil), одржаа состанок со членовите на македонскиот Инспекциски совет, од што произлезе нацрт извештај со заклучоци кои беа постигнати за време на состанокот.

Целта на оваа мисија беше да придонесе кон подобро разбирање на најдобрите ЕУ практики во областа на инспекцијата и градење на капацитетите на инспекторатите, од страна на македонскиот Инспекциски Советот и на овој начин да се овозможи усогласување на Законот за инспекциски надзор со предлог Законот за инспекција во животната средина кој беше подготвен во рамките на овој твининг проект (види мисија 2.1.4). Од тие причини,  оваа мисија ги има следниве цели:

  • Да се обезбедат информации и да се дискутира за работата на Инспекцискиот совет на Холандија, и други поврзани теми од интерес за Инспекциски совет на Република Македонија, вклучувајќи го и градењето на капацитетите на инспекторите
  •  Да се дефинираат активности за понатамошна соработка помеѓу двата Совети

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Заштитата на животната средина во гигантот РЕК Осломеј на самите маргини
10.02.2021

На 9-ти февруари, Државниот инспекторат за животна средина изврши редовен надзор во термоцентрала ...