ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
20.7.2016 | Свечено затворање на Твининг проектот„ Поддршка на инспекцијата во животната средина и нејзино спроведување на централно и локално ниво„

На 20 јули, во хотелот Александар Палас, се одржа Свеченото затворање на Твининг проектот за зајакнување на административнните капацитет за имплементација на законодавството за животна средина на централно и на локално ниво.

На церемонијата присуствуваа околу 130 гости и поздравни говори одржаа Шефот на операции од Делегацијата на ЕУ во Република Македонија, г-дин Мартин Клауке, шпанскиот амбасадор во РМ, H.E. Рамон Абароа Каранза, вршителот на должност од Амбасадата на Кралството Холандија во РМ, H.E. Петар Verheyen, министерот за животна средина и просторно планирање. Г-дин Башким Амети и директорот на Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), г-дин Фирус Мемед.

По поздравните говори беше презентиран преглед на спроведувањето и резултатите постигнати со Твининг проектот од страна на г-дин Цезар Сеоанез, Регионалниот твининг советник и неговиот колега г-дин Дарко Блинков, Регионален твининг советник од земјата корисник, проследено со презентација на помладиот партнер лидер на проектот од холандска страна, г-дин Роб Kramers, за следните чекори кои може или треба да се преземат по завршувањето на проектот со цел да се обезбеди одржливост на резултатите и продолжување на напредокот во областа на инспекцијата во животната средина и нејзиното спроведување.

Беше изразено задоволство од страна на сите чинители за одличните резултати постигнати со проектот.

Покрај претставници на проектот од земјите вклучени во имплементирање на проектот - координатори и експерти од Шпанија, Холандија и Република Македонија, во публиката беа присутни вработени од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), персоналот од ДИЖС, овластени инспекторите и пишувачи на дозволи од повеќе општини во Македонија, членови на Инспекцискиот  Совет, претставници на Делегацијата на ЕУ во Скопје, Министерството за финансии-ЦФЦД оддел, индустрии, невладини организации, медиуми, пензионирани директори на Инспекторатот, експерти во областа на животната средина и други гости. На крајот беше приреден коктел за учесниците.

Информации за настанот беа објавени на веб страницата на МЖСПП и на веб страницата на Шпанската финдација  FIIAPP.

ДОКУМЕНТИ:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...