ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
27.4.2015 | Мисија 1.2.1: Анализа на постоечките документи кои се користат од страна на надлежните инспектори за животна средина и на централно и на локално ниво, и нивна надградба

Во периодот 20-27 април 2015 година, полскиот експерт г-дин Adam Nadolski и холандскиот експерт г-дин Rob Kramers ги разгледаа постоечките документи, процедури, протоколи, прирачници, листи за проверка, обрасци, упатства, електронски алатки за приоритна поставеност на инспекциите и студии на случај. Земајќи ги предвид постоечките недостатоци, стандарди на проектот и повратните информации од страна на корисниците, беа дефинирани листи на  упатства, листи за проверка, образци, процедури и други материјали кои треба да бидат изработени / подобрени во рамките на активностите 1.2, 1.3, 2.1, 2.2 и 3.1. Подготвениот извештај ќе ги опфати постоечките алатки во пишана и електронска форма кои им се достапни на инспекторите за животна средина, оценувајќи ги недостатоците и дефинирајќи ги листите на подобрени / нови алатки кои ќе се изработат во текот на наредните активности и доколку е соодветно и по завршената имплементација на проектот. Извештајот може да го симнете подолу.

Беше започнато со дефинирање на содржината на прирачникот за општа инспекција кој што ќе се обработува во активноста 1.2.

Дополнително, беше одржан состанок со ИТ експертите задолжени за развој на Системот за управување со процесот на работа во Државниот инспекторат за животна средина. Истиот беше оценет како корисен за координација на работата што се реализира од нивна страна, а од друга страна од твининг проектот, особено за прирачникот за инспекција.

Присуството на г-динот Kramers, кој воедно е Раководител на проектот од страна на холандскиот партнер, беше искористено за дискусии со Постојаниот твининг советник како и со Постојаниот твининг советник од македонската страна заради оптимизирање на календарот и содржината на некои активности во рамките на проектот и подготовка на финалната верзија на Првичниот извештај.

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...