ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
30.10.2015 | Мисија 1.2.4: Финална мисија за изработка на општо упатство за инспекција

  • Во периодот од 26ти до 30ти октомври 2015 година, полскиот експерт г-дин Krzysztof Wojcik и холандскиот експерт г-дин Marc du Maine ги прегледаа нацрт листите за проверка, листите со податоци и поглавието за испекција на НДТ (најдобри достапни техники) во инсталации кои се според Директивата за емисии во индустријата ИЕД, кои беа креирани во рамките на мисиите 1.2.5, 1.2.7 и 1.2.9 со цел да се обезбеди усогласеност со содржината на општото упатство за инспекција, консиздентност на текстот и нивна употреба од страна на инспекторите за животна средина. Беше изработена финалната верзија на општото упатство за инспекција чиј нацрт беше подготвен во рамките на мисијата 1.2.3 во кои беа вклучени повратните информации добиени од страна на македонските корисници.

Оптото упатство за инспекција беше презентирано и дискутирано со претставниците на Проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството за животна средина на локално ниво“ и твининг проектот „Зајакнување на административните капацитети на централно и локално ниво за транспонирање и имплементирање на новата Директива за индустриски емисии 2010/75/EU“.

Беше дискутирно со експертите од мисијата 1.3.3 која се одвиваше паралелно за начинот како упатството за инспекција може да се користи во рамките на твининг програмата за обука кој ќе биде доставен.

Со Постојаниот твининг советник и Постојаниот твининг советник од македонска страна беа дискутирани агендата за мисијата 1.2.11, предвидена за јануари 2016 година, за подготовка на информативна брошура за индустриските оператори и формите на распределување на придружните материјали изработени во рамките на активностите 1.2. 

Документи:

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...