ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
26.06.2015 | Мисија 1.3.1: Оценка на потребите за обука. Започнување на изработка на програма за обука

Во периодот помеѓу 22ри и 26ти јуни 2015 година, холандските експерти г-дин Bram Segijn и г-ѓата Alena Groenen, и италијанскиот експерт г-дин Romano Ruggeri извршија проценка на потребите за обука за инспекторите за животна средина на централно и локално ниво преку интервјуа со државните и локалните инспектори за животна средина, како и со координаторот за обуки во областа на животната средина за општините од ЗЕЛС, со цел да се соберат информации за нивните потреби и за најкорисните пристапи за нивна обука. Се одржа дополнителен состанок со претставници од индустриите како и посета на една индустриска инсталација придружувана од страна на државен инспектор со цел да се соберат информации за нивната интеракција со инспекторите, потребите за обука што се детектирани од нивна страна и начинот на кој се вршат инспекциите во пракса.

Одговорите на прашалникот кој претходно беше доставен до државните и локалните инспектори беа анализирани и земени во предвид при подготовката на програмата за оценка на потребите за обука подготвен од страна на експертите.

Извештајот за оценка на потребите за обука може да го симнете подолу.

Првите препораки за структурата на програмата за обука и агендата за следната мисија 1.3.2 беа дискутирани и со Постојаниот твининг советник.

Дополнително беше организиран состанок со претставници на проектот за техничка помош "Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството за животната средина на локално ниво", со цел размена на информации и воспоставување на основа за координација на програмите за обука во двата проекта.

Документи:

1.3.1. Agenda.doc

Training Needs Assessment for Environmental Inspectors at central and local level (June 2015)

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Методите на една од двете лаборатории што мереа во Пејпар Мил не се прифатливи
16.01.2021

Државниот инспекторат за животна средина ја информира јавноста дека наредбата за забрана на корис ...

Државниот инспекторат за животна средина нареди Пејпар Мил да работи на плин
06.01.2021

По мерењата на емисиите од 30-ти декември 2020 година, повторно се утврди надминување на гранични ...

Акција на ДИЖС на опожарени стрништа во Кочанско
31.12.2020

Во акција на ден 30.12.2020 година, државен инспектор за животна средина и инспектор за земјоделс ...

Две лаборатории мереа загадување на оџакот во Пејпер Мил во присуство на инспектор
31.12.2020

Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина, на ден 30.12.2020 година, извршија надзор ...

Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи Пејпер Мил да загадува
28.12.2020
Вонреден инспекциски надзор на депонијата во Визбегово по претставки од граѓани
24.12.2020

По претставки од граѓани, Државниот инспекторат за животна средина, на 23-ти декември, изврши вон ...