ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
30.10.2015 | Мисија 1.3.3: Подготовка на материјали поврзани со обуките

Во периодот помеѓу 26ти и 29ти октомври, 2015 година, италијанскиот експерт г-дин Romano Ruggeri и холандските експерт, г-дин Bram Segijn и г-ѓа Alena Groenen завршија со изработка на нацрт материјалите за поддршка на мисиите поврзани со обуките како што беше дефинирано во мисијата 1.3.2, вклучувајќи ги повратните информации добиени од страна на Постојаниот твининг советник и Постојаниот твининг советник од македонска страна. Материјалите опфаќаат формулари за презентации, прашалници за евалуација, сертификати за учество на обуките, инструкции и упатства за обучувачите. Експертите ја прегледаа постоечката релевантна документација вклучувајќи ги резултатите (упатствата, листите со податоци и листите за проверка) кои беа изработени во рамките на мисиите 1.2.3, 1.2.5, 1.2.7, 1.2.9 и 1.3.2 со цел да се добие повратна информација за можните подобрувања.

Со цел да се добијат повеќе информации за подготовка на двете закажани мисии за обуки посветени на градење на тимови и вмрежување (мисиите 1.3.7 и 1.3.8) исто така се реализирани интервјуа со некои вработени во ДИЖС.

Покрај тоа, во детали беа дефинирани агендите за неколку мисии поврзани со обуките, вклучително и за мисиите 1.3.4 - 1.3.5 (обука за индустриски процеси во повеќе сектори), 1.3.6-2.2.6-2.2.7-2.2.8 (обука за интегрирана инспекција во животната средина) и 1.3.9 (завршни работилници).

Беа организирани два состаноци на скајп со клучниот експерт за обуки од проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за спроведување на законодавството за животна средина на локално ниво“ со цел да се дискутира за потенцијалните точки на координација помеѓу програмите за обука во рамките на двата проекти.

 Исто така беше дадена поддршка на Постојаниот твининг советник за финално ажурирање на алатката на IMPEL -Waste Watch за инспекција на транспорт на отпадот.

Документи:

1 3 3_Agenda.doc

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Методите на една од двете лаборатории што мереа во Пејпар Мил не се прифатливи
16.01.2021

Државниот инспекторат за животна средина ја информира јавноста дека наредбата за забрана на корис ...

Државниот инспекторат за животна средина нареди Пејпар Мил да работи на плин
06.01.2021

По мерењата на емисиите од 30-ти декември 2020 година, повторно се утврди надминување на гранични ...

Акција на ДИЖС на опожарени стрништа во Кочанско
31.12.2020

Во акција на ден 30.12.2020 година, државен инспектор за животна средина и инспектор за земјоделс ...

Две лаборатории мереа загадување на оџакот во Пејпер Мил во присуство на инспектор
31.12.2020

Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина, на ден 30.12.2020 година, извршија надзор ...

Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи Пејпер Мил да загадува
28.12.2020
Вонреден инспекциски надзор на депонијата во Визбегово по претставки од граѓани
24.12.2020

По претставки од граѓани, Државниот инспекторат за животна средина, на 23-ти декември, изврши вон ...