ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
11.03.2016 | 1.3.4: Обука за индустриски процеси за регионите Полог и Скопје и Североисточен и Источен регион

Во периодот помеѓу 7ми и 11ти март, 2016 година, грчкиот експерт г-дин Dimitris Tsotsos и италијанскиот експерт, г-дин Romano Ruggeri, во рамките на мисијата 1.3.4, одржаа две обуки во траење од 2 дена секој, и тоа:

  • 8ми - 9ти март: обука која се одржа во Велес за инспекторите и пишувачи на дозволи од Североисточниот и Источниот регион за секторите каменоломи/рудници и свињарски/живинарски фарми.
  • 10ти - 11ти март: обука која се одржа во Тетово за инспекторите и пишувачите на дозволи од Полошкиот и Скопскиот регион за секторите депонии и електролачни печки за железо и челик (ЕЛП).

Операторите од инсталациите кои припаѓаат на овие сектори исто така земаа учество споделувајќи го своето искуство и активност во дискусиите. Групите беа составеи од инспектори за животна средина на централно и локално ниво, како и пишувачи на дозволи на локално ниво.

За секој од споменатите сектори беа презентирани податоци за вообичаените процеси на производство, влијанието врза животната средина, релеванната легислатива на ЕУ, најдобрите достапни техники (НДТ) за спречување на загадувањето, достапни референтни документи листи на податоци и листи на проверка изработени во рамките на овој Проект, БРЕФ документи) и барањата кои се однесуваат на само-мониторирање.

На 7ми март, се одвиваа последните подготовки за двете обуки.

Документи:

Информации за БРЕФ-овите и за НДТ:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Методите на една од двете лаборатории што мереа во Пејпар Мил не се прифатливи
16.01.2021

Државниот инспекторат за животна средина ја информира јавноста дека наредбата за забрана на корис ...

Државниот инспекторат за животна средина нареди Пејпар Мил да работи на плин
06.01.2021

По мерењата на емисиите од 30-ти декември 2020 година, повторно се утврди надминување на гранични ...

Акција на ДИЖС на опожарени стрништа во Кочанско
31.12.2020

Во акција на ден 30.12.2020 година, државен инспектор за животна средина и инспектор за земјоделс ...

Две лаборатории мереа загадување на оџакот во Пејпер Мил во присуство на инспектор
31.12.2020

Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина, на ден 30.12.2020 година, извршија надзор ...

Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи Пејпер Мил да загадува
28.12.2020
Вонреден инспекциски надзор на депонијата во Визбегово по претставки од граѓани
24.12.2020

По претставки од граѓани, Државниот инспекторат за животна средина, на 23-ти декември, изврши вон ...