ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
06.3.2015 | Мисија 2.1.1.: Правна оценка & изработка на Закон за инспекција во животната средина (мисија 1)

Во периодот од 2 до 6 март 2015 година, хрватската експертка г-ѓа Anita Pokrovac и холандскиот експерт г-дин Wybe Douma, ја направија првичната оценка на релевантното законодавство во животната средина и усогласеноста со соодветната легислатива на ЕУ во областа на квалитет на воздухот, квалитет на вода, IPPC / IED и Севесо, особено оние делови кои се релевантни за инспекцијата во животната средина и спроведувањето согласно ЕУ стандардите. За таа цел беа реализирани бројни состаноци со релевантни чинители од Државниот инспекторат за животна средина, ДИЖС, Министерството за животна средина и просторно планирање, МЖСПП, општините (локалните инспектори надлежни за животна средина), како и преку преглед на доставената документација од нивна страна и од страна на канцеларијата на Твининг проектот, вклучувајќи ги наодите од мисијата 1.1.1.

Како резултат од оваа мисија и мисијата која следи (мисија 2.1.2, 23-26 март 2015) ќе биде изработен, а дел од него ќе биде составен дел на извештајот за оценка од мисијата 1.1.2, вклучувајќи ги заклучоците кои се однесуваат на изработка на Законот за инспекција во животната средина. Во документот ќе бидат опфатени структурата и клучните аспекти кои треба да се земат предвид во сите поглавија /членови при изработката на истиот.

Агендата за мисијата 2.1.2, како и пристапот за наредните мисии кои се поврзани со правната оценка и изработката на новиот Закон за инспекција во животната средина беа исто така дискутирани и со Постојаниот советник на твининг проектот.

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...