ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
05.6.2015 | Мисија 2.1.3: Правна оценка & изработка на Закон за инспекција во животната средина (мисија 3)

Во периодот помеѓу 1 и 5 јуни, хрватската експертка, г-ѓа Anita Pokrovac и  холандскиот експерт г-дин Wybe Douma продолжија да работат на нацрт версијата на новиот Закон за инспекција во животната средина којашто структура и главна содржина беа претходно подготвени за време на мисијата 2.1.2. Резултатите од дискусиите со релевантните чинители, вклучувајќи ги претставниците од ЗЕЛС, од одделенијата за ИСКЗ и ОВЖС при Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), директорот на Државниот инспекторат за животна средина и државните инспектори како и правниот експерт од МЖСПП беа соодветно вклучени во првата комплетна нацрт верзија на Законот за инспекција во животната средина. Неформални дискусии беа водени и со експертите од Проектот за техничка соработка „Зајакнување на капацитетите за спроведување на законодавството во животната средина на локално ниво“.

За време на дискусиите со експертите од ИСКЗ одделението при МЖСПП, се дојде до заклучок дека би било корисно доколку се обезбеди постоечкиот превод од хрватски јазик на документите кои се однесуваат на ЕУ БАТ.

Заедно со Постојаниот твининг советник-РТА беа исто така дискутирани следните чекори за подготовка на новиот Закон за инспекција во животната средина како и агендата за мисијата 2.1.4.

Документи:

 

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...