ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
20.11.2015 | Мисија 2.1.6: Прва мисија за дополнителни алатки за поддршка на инспекторите и обука за циклус на инспекциско планирање и користење на алатката IRAM за оценка на ризик

Во перидот од 16ти до 19ти ноември, 2015, шпанските експерти г-дин Manuel Salgado и г-дин Carlos Bernácer подготвија упатство за тоа како треба инспекторите за животна средина да постапуваат во случај на незгода или несреќа што може да влијае врз животната средина вклучувајќи и изработка на формулари за записник за соодветната инспекција. Тие истотака подготвија првичен нацрт документ со предлози за индикатори на перформансите за оценување на работата на инспекторите и за Државниот инспекторат за животна средина. 

За време на мисијата, германскиот експерт, г-дин Horst Büther одржа дводневна практична обука на кор групата составена од 3 државни инспектори за животна средина  и 8 локални овластени инспектори за животна средина на тема циклус на планирања инспекции и употреба на алатката IRAM за оценка на ризикот. материјалите за обуката поврзани со темите беа доставени до учесниците. Г-дин Büther исто така подготви формулари за пополнување во ексел формат за секоја инсталација, клучните податоци со цел да се оцени ризикот според IRAM и  Прирачник за корисници на софтверот на IRAM во вид на еден ворд документ и две презентации на кои е прикажано како да се спроведат клучните точки од страна на инспекторот и од страна на координаторот на IRAM.

Со Постојаниот твининг советник и со Постојаниот твининг советник од македонска страна исто така беа дискутирани следните чекори вклучувајќи ја и агендата за 2.1.7 мисијата:

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...