ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
08.7.2016 | 2.1.4.б: Состанок за унапредување на соработката помеѓу македонскиот и холандскиот Инспекциски совет

На 8ми јули, 2016 година, холандските експерти, г-ѓа Hadewych van Kempen (член на холандскиот Инспекциски совет) и г-ѓа Alena Groenen (експерт од холандскиот центар на знаење InfoMil), одржаа состанок со членовите на македонскиот Инспекциски совет, од што произлезе нацрт извештај со заклучоци кои беа постигнати за време на состанокот.

Целта на оваа мисија беше да придонесе кон подобро разбирање на најдобрите ЕУ практики во областа на инспекцијата и градење на капацитетите на инспекторатите, од страна на македонскиот Инспекциски Советот и на овој начин да се овозможи усогласување на Законот за инспекциски надзор со предлог Законот за инспекција во животната средина кој беше подготвен во рамките на овој твининг проект (види мисија 2.1.4). Од тие причини,  оваа мисија ги има следниве цели:

  • Да се обезбедат информации и да се дискутира за работата на Инспекцискиот совет на Холандија, и други поврзани теми од интерес за Инспекциски совет на Република Македонија, вклучувајќи го и градењето на капацитетите на инспекторите
  •  Да се дефинираат активности за понатамошна соработка помеѓу двата Совети

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...