ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
03.6.2016 | Мисија 2.2.8: Обука за заеднички интегрирани инспекции во животната средина, за Југозападниот регион и Пелагонија регионот

Во периодот од 30ти мај  до 02ри јуни 2016 година, шпанските експерти г-ѓа Eva Escobar, г-ѓа Ana Ameztoy и г-дин José Francisco Alonso Picón,, во рамките на мисијата 2.2.8, спроведоа обука за извршување на инспекциски надзор во согласност со најдобрите практики на ЕУ, во соработка со две пилот инсталации, Мермерен комбинат и Прилепска пиварница.

Во групите за обука, од југозападниот регион и од Пелагонија регионот, земаа учество државни инспектори за животна средина, овластени локални инспектори за животна средина, како и пишувачи на дозволи.

На 30-ти мај на експертите одржаа средба во Скопје со претставници на Инспекциски Совет на Република Македонија, каде што го споделија своето искуство на неколку прашања од интерес на Инспекцискиот совет (квалификации на инспекторите, обука на инспекторите, оценување на инспекторите и нивната активност, планирање врз основа на проценка на ризикот, итн.) Покрај тоа, истиот  ден експертите ги направија последните подготовки за обука на останатите 3 дена.

Обуката се реализираше согласно следниот редослед:

  • Ден 1: Групата која беше поделена на две подгрупи се обучуваше за начинот како да подготви инспекција преку подготовка на листа за проверка и програма (агенда) за инспекцијата, користејќи ги образците изработени во рамките на проектот како почетна основа, како и релевантните документи од инсталацијата (дозволата, мониторинг извештаи).
  • Ден 2: Беше реализирана инспекција на лице место. Едната група беше во мермерен комбинат,  другата група во Прилепска  пиварница.
  • Ден 3: Двете подгрупи беа обучувани за подготовка на инспекциски извештаи. Беше ставен акцент на тоа како инспекциските резултати имаат влијание за подобрување на квалитетот на дозволите, да се прилагоди зачестеноста на инспекциите и да се дефинираат некои клучни точки при наредните инспекции.

За време на првиот ден од обуката (31ви мај) учесниците беа поздравени од страна на градоначалникот на Прилеп, г-дин Марјан Ристески, и беше направено интервју кое беше објавено во печатените и телевизиските медиуми, http://www.prilep.gov.mk/news/mk/proektot-jaknenje-na-administrativnite-kapaciteti-na-centralno-i-lokalno-nivo-vo-oblasta-na-zivotna-sredina-se-oddrza-vo-prilep/.

Документи (образците исто така се достапни и во делот „документи и линкови“ на оваа веб страница):

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...