ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
26.2.2016 | Предлози за подобрување на ИТ алатките за поддршка на инспекторите за животна средина, вклучувајќи ја IRAM алатката

Во периодот помеѓу 22ри и 26ти фебруари, 2016 година, шпанскиот експерт г-дин José Gil de Bernabé и хрватската експертка г-ѓа Jasminka Drazenovic направија проценка на инспекцискиот софтвер во другите инспекторати, изготвувајќи предлози за тоа како да се обезбеди комуникација со сегашниот систем за управување со бизнис процеси (BPMS) и компатибилност на планирањето со IRAM алатката и процесот на известување согласно ЕУ законодавството.

Со цел да дадат предлози за начинот како да се обезбеди соодветна размена на информации помеѓу инспекцискиот модул, македонскиот PRTR софтвер и останатите релевантни бази на податоци во рамките на МЖСПП, беше организиран состанок со ИТ експертите од МЖСПП задолжени за развој на Информацискиот систем за животна средина, со експертот за база на податоци од Проектот за техничка помош за имплементација на законодавството во животната средина на локално ниво, со ИТ експертите кои го дизајнираат BPMS системот за ДИЖС за потенцијалните области на развој на софтверот како и со инспекторите од Агенција за храна и ветерина.

Исто така, беа изработени други препораки за надградби на системот вклучувајќи развој на добро дефинирани образци за записници, извештаи, планови или зголемување на капацитетот за чување и дополнителна копија.

Со Постојаниот твининг советник и постојаниот твининг советник од македонска страна исто така беа дискутирани предлози за содржината на следните мисии кои се поврзани со имплементација на BPMS системот и IRAM алатката

Документи:

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...