ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
23.5.2016 | 3.1.3.б: Предлози за подобрување на ИТ алатките за поддршка на инспекторите за животна средина: следни чекори

Во периодот помеѓу 16ти и 20ти мај, 2016 година, шпанскиот експерт г-дин José Gil de Bernabé, хрватската експеркта, г-ѓа Jasminka Drazenovic и полскиот експерт, г-дин Adam Nadolski продолжија со работата започната за време на мисијата 3.1.2 од февруари.

Имајќи предвид дека условите за тестирање на системот за управување со бизнис процесите (BPMS) беше неодамна пуштен, со постојаниот твининг советник од македонска страна беа дискутирани предлози и планирање на соодветно тестирање на системот во текот на неделата и на наредните недели.

Беше направен преглед на постоечкиот прирачник за BPMS-от кој е планирано да биде и понатаму развиван до средината на јуни од страна на ИТ компанијата која го изработи системот, а воедно беа дадени и предлози на содржината и натамошни објаснувања.

Со претставниците на ИТ компанијата која го изработи системот за управување со бизнис процесите (BPMS) се водеа дискусии со цел да се дефинираат главните недостатоци на постоечкиот систем за кој е потребно веднаш да се обезбеди негова одржливост. Покрај тоа, се дискутираше за препорачани активности за понатамошно подобрување на BPMS системот, со цел да се дефинираат предлози за истите како и  оптимален начин на нивно спроведување. Беа доставени и предлози за содржини за понатамошни краткорочни активности  (до неколку месеци), за среднорочни активности (2-3 години) и во подоцнежната фаза (5-6 години), вклучувајќи ги и потенцијалните проекти финансирани од ЕУ или договор за снабдување за имплементирање на дел од препораките.

Со постојаниот твининг советник и постојаниот твининг советник од македонска страна исто така беа дискутирани предлози за термините и содржината на следните мисии кои се поврзани со имплементација на BPMS системот.

Материјали:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...