ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и Активности
 
17.2.2022 | (ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности

(ВИДЕО)

На 14 и 15.02.2022 полициски службеници од Бирото за јавна безбeдност - Оддел за криминалистички истраги во содејство со секторите за внатрешни работи на територијата на државата во координација со инспектори од Државниот инспекторат за животна средина извршија зајакнати контроли во кои беа опфатени 100 отпади на територијата на државата, вклучувајќи 62 отпади во регистрирани правни субјекти, 38 нерегистрирани, односно „диви отпади“.

Притоа, во 27 регистрирани правни субјекти и во сите 38 нерегистрирани отпади утврдени се неправилности, за што ќе следат соодветни поднесоци од страна на МВР и Државниот инспекторат за животна средина.
На територијата на град Скопје во 36 отпади се извршени проверки, во координација со Државен пазарен инспекторат и Државниот инспекторат за животна средина, при што кај 12 субјекти е утврдено дека не поседуваат дозвола за вршење на дејност „складирање на отпад“ и поради постоење на сомнение за сторено кривично дело „загрозување на животна средина и природата со отпад“ по член 230 од Кривичниот законик, за 7 субјекти се констатирани прекршоци од страна на Државниот инспекторат за животна средина, а кај 17 субјекти се констатирани прекршоци од Државниот пазарен инспекторат. Oд страна на Одделението за криминалитсички работи Центар и Бит Пазар од еден субјект привремено се одземени предмети за кои постојат основи на сомнение дека потекнуваат од сторено кривично дело „кражба“по член 235 од Кривичниот законик.

На подрачјето на СВР Штип од вкупно 12 контролирани локации, кај еден правен субјект се констатирани неправилности, а 10 физички лица не биле регистрирани и не поседувале дозволи, поради што санкционирани се со забрана за работа до отстранување на нерегуларностите. Од 15 контроли на подрачјето на СВР Битола, кај 8 правни субјекти и кај 7 физички лица се утврдени неправилности и ќе следуваат поднесоци, а од 8 контроли на подрачјето на СВР Тетово, 4 правни субјекти работеле без комплетна документација, а кај 1 се констатирани неправилности по што ќе следуваат санкции. На подрачјето на СВР Струмица од 12 контролирани отпади, за 5 нелегални отпади ќе следуваат санкции, а во 1 правен субјект се констатирани неправилности, за што ќе следува поднесок.

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...