ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
05.06.2015 | Мисија 2.1.3: Правна оценка & изработка на Закон за инспекција во животната средина (мисија 3)

Во периодот помеѓу 1 и 5 јуни, хрватската експертка, г-ѓа Anita Pokrovac и  холандскиот експерт г-дин Wybe Douma продолжија да работат на нацрт версијата на новиот Закон за инспекција во животната средина којашто структура и главна содржина беа претходно подготвени за време на мисијата 2.1.2. Резултатите од дискусиите со релевантните чинители, вклучувајќи ги претставниците од ЗЕЛС, од одделенијата за ИСКЗ и ОВЖС при Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), директорот на Државниот инспекторат за животна средина и државните инспектори како и правниот експерт од МЖСПП беа соодветно вклучени во првата комплетна нацрт верзија на Законот за инспекција во животната средина. Неформални дискусии беа водени и со експертите од Проектот за техничка соработка „Зајакнување на капацитетите за спроведување на законодавството во животната средина на локално ниво“.

За време на дискусиите со експертите од ИСКЗ одделението при МЖСПП, се дојде до заклучок дека би било корисно доколку се обезбеди постоечкиот превод од хрватски јазик на документите кои се однесуваат на ЕУ БАТ.

Заедно со Постојаниот твининг советник-РТА беа исто така дискутирани следните чекори за подготовка на новиот Закон за инспекција во животната средина како и агендата за мисијата 2.1.4.

Документи:

 

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Државниот инспекторат за животна средина во акција во Националниот парк Маврово
05.03.2021
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...