ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
28.04.2015 | Прв состанок на Надзорниот комитет 28/04/2015

Првиот состанок на Надзорниот комитет на кој се разгледа напредокот на проектот во првите три месеци од реализацијата и се дискутираше програмата за наредните 6 месеци (12 април до 11 октомври 2015 година) се одржа на 28 април 2015 година со учество на проектните лидери од шпанската, холандската и македонската страна, претставници на FIIAPP, InfoMil, ЦФЦД, Министерството за животна средина и просторно планирање, Делегацијата на Европската унија, Секретаријатот за европски прашања и проектниот тим. На почетокот, македонскиот проект лидер го истакна значењето на проектот за Државниот инспекторат за животна средина и неговите очекувања за добра поддршка од страна на сите заинтересирани страни. Беше усвоен Деловникот за работа на Надзорниот комитет.

За време на состанокот од страна на Постојаниот твининг советник беа презентирани Кварталниот извештај 1; Оперативното придружно писмо 2; Адендум 1 (Дополнување на основниот договор); и Првичниот извештај. Општиот прогрес на проектот беше оценет високо позитивен.  Беа наведени главните резултати: интернет страницата на Државниот инспекторат за животна средина и  рекламни материјали; институционалната оценка; превод на Законот за инспекциски надзор; превод на делови од постоечкото законодавство кое се однесува на инспекцијата; и  испорака на нацрт Адендум 1 по дискусијата со ЕК, со претставниците на Делегацијата на Европска унија и ЦФЦД, со што помеѓу другото, се продолжува времето на имплементација на проектот за дополнителни 7 месеци. Од страна на Постојаниот твининг советник беше направена куса презентација на Basecamp како многу корисна онлајн алатка за управување со проектот и пристап до документите поврзани со проектот.

Документи:

Агенда.doc

Презентација-Прв состанок на Надзорниот комитет-твининг инспекција-април 2105.pptx

Деловодник за работа на Надзорниот комитет-твининг инспекција.pdf

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Надзор во РЕК Битола за намалување на загадувањето
25.02.2021

Државниот инспекторат за животна средина при надзорот извршен на 23-ти февруари ги утврди состојб ...

Државните инспектори за животна средина на стручен колегиум за поефективни надзори
22.02.2021

На првиот стручен колегиум во 2021 година, инспекторите договорија постапки и правила со цел надз ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Санација на депонијата Русино од март, надзорот ќе го врши Државниот инспекторат за животна средина
19.02.2021

На координативната средба иницирана од Инспекторатот за животна средина со Центарот за развој на ...

Заштитата на животната средина во гигантот РЕК Осломеј на самите маргини
10.02.2021

На 9-ти февруари, Државниот инспекторат за животна средина изврши редовен надзор во термоцентрала ...