ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
28.4.2015 | Прв состанок на Надзорниот комитет 28/04/2015

Првиот состанок на Надзорниот комитет на кој се разгледа напредокот на проектот во првите три месеци од реализацијата и се дискутираше програмата за наредните 6 месеци (12 април до 11 октомври 2015 година) се одржа на 28 април 2015 година со учество на проектните лидери од шпанската, холандската и македонската страна, претставници на FIIAPP, InfoMil, ЦФЦД, Министерството за животна средина и просторно планирање, Делегацијата на Европската унија, Секретаријатот за европски прашања и проектниот тим. На почетокот, македонскиот проект лидер го истакна значењето на проектот за Државниот инспекторат за животна средина и неговите очекувања за добра поддршка од страна на сите заинтересирани страни. Беше усвоен Деловникот за работа на Надзорниот комитет.

За време на состанокот од страна на Постојаниот твининг советник беа презентирани Кварталниот извештај 1; Оперативното придружно писмо 2; Адендум 1 (Дополнување на основниот договор); и Првичниот извештај. Општиот прогрес на проектот беше оценет високо позитивен.  Беа наведени главните резултати: интернет страницата на Државниот инспекторат за животна средина и  рекламни материјали; институционалната оценка; превод на Законот за инспекциски надзор; превод на делови од постоечкото законодавство кое се однесува на инспекцијата; и  испорака на нацрт Адендум 1 по дискусијата со ЕК, со претставниците на Делегацијата на Европска унија и ЦФЦД, со што помеѓу другото, се продолжува времето на имплементација на проектот за дополнителни 7 месеци. Од страна на Постојаниот твининг советник беше направена куса презентација на Basecamp како многу корисна онлајн алатка за управување со проектот и пристап до документите поврзани со проектот.

Документи:

Агенда.doc

Презентација-Прв состанок на Надзорниот комитет-твининг инспекција-април 2105.pptx

Деловодник за работа на Надзорниот комитет-твининг инспекција.pdf

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...