ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ПРАШАЊА И ОДГОВОРИ ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР
 
Твининг Програма
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
15.07.2016 | 1.3.9: Завршни работилници: Мрежа на инспектори за животна средина, проектни материјали и теми за наредни активности

Во периодот помеѓу 11ти и 15ти, во рамките на мисијата 1.3.9, холандскиот експерт г-дин Marc du Maine и италијанскиот експерт, г-дин Romano Ruggeri одржаа серија на работилници кои ги имаа следните цели:

  • Дискусија за можностите за формирање на Мрежа на инспектори за животна средина следејќи ги примерите како што се мрежите во ЕУ или Македонската мрежа на комунални инспектори и за тоа кои би можеле да бидат карактеристиките, задачите и чекорите кои треба да се преземат за формирањето.
  • да се презентираат материјалите кои без изработени во рамките на проектот како подршка на инспекторит4е за животна средина, особено последниот документ (Waste Watch booklet- Водич за отпад, за контрола на пратките на отпад, мал прирачник за земање на примероци и контрола на извештаите од само-мониторирање, и превод на македонски јазик на поглавијата на НДТ од БРЕФ документите за (а) управување со јаловини и јалови карпи при активности во рудниците, и (б) финален нацрт документ на БРЕФ за интензивно одгледување живина и свињи) (сите материјали се достапни во делот „документи и линкови“ на оваа веб страна)
  • Дистрибуција на печатени материјали од споментатите документи, како и на македонската и албанската верзија на Прирачникот за инспекција во животната средина и брошура во која се содршат сите секторски лиси на податоци за 12 индустриски активности кои беа изработени во рамките на проектот.
  • Дискусија за тоа кои би биле најкорисните придобивки од проектот и кои би биле темите кои може да се обработиваат во наредни активности или проекти.

Во групите беа вклучени инспекторите за животна средина на централно и на локално ниво како и пишувачи на дозволи од четирите региони.

По завршување на подготвителните активности на 11ти јули, обиките беа реализирани во периодот помеѓу 12ти и 15ти јули, поделени во следниве групи:                  

  • 12ти јули: еднодневна работилница во Кочани со групата од Североисточниот и Источниот регион.
  • 13ти јули: еднодневна работилница во Неготино за групата од Југоисточен и Вардарскиот.
  • 14ти јули: еднодневна работилница во Македонски брод за групата од Југозападен регион и пелагонија регионот.  
  • 15ти јули: еднодневна работилница во Маврово за групата од Скопскиот и Полошкиот регион.  

Напоредно со дискусијата, беше доставен и прашалник по е-маил со цел да се оценат материјалите изработени во рамките на проектот и да се добијат дополнителни идеи за натамошни теми и материјали за наредни  проекти.

Добиените повратни информации од прашалникот, како добиените размислувања за време на работилниците ќе бидат искористени во преостанатите мисии од твининг проектот и од страна на Постојаниот твининг советник и од страна на корисниците при дефинирање на наредните активности за подобрување на спроведувањето во животната средина во државата.

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
Методите на една од двете лаборатории што мереа во Пејпар Мил не се прифатливи
16.01.2021

Државниот инспекторат за животна средина ја информира јавноста дека наредбата за забрана на корис ...

Државниот инспекторат за животна средина нареди Пејпар Мил да работи на плин
06.01.2021

По мерењата на емисиите од 30-ти декември 2020 година, повторно се утврди надминување на гранични ...

Акција на ДИЖС на опожарени стрништа во Кочанско
31.12.2020

Во акција на ден 30.12.2020 година, државен инспектор за животна средина и инспектор за земјоделс ...

Две лаборатории мереа загадување на оџакот во Пејпер Мил во присуство на инспектор
31.12.2020

Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина, на ден 30.12.2020 година, извршија надзор ...

Државниот инспекторат за животна средина нема да дозволи Пејпер Мил да загадува
28.12.2020
Вонреден инспекциски надзор на депонијата во Визбегово по претставки од граѓани
24.12.2020

По претставки од граѓани, Државниот инспекторат за животна средина, на 23-ти декември, изврши вон ...