ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
26.3.2015 | Мисија 2.1.2.: Правна оценка & изработка на Закон за инспекција во животната средина (мисија 2)

Врз основа на резултатите добиени од мисијата 2.1.1, целите на следната мисија 2.1.2 која се одржа во периодот 23-26 март 2015 година беа да се финализира извештајот за правната оценка и да се даде првиот пакет на препораки за изработка на идниот Закон за инспекција во животната средина. Хрватската експертка г-ѓа Anita Pokrovac и холандскиот експерт г-дин Steffen van der Velde имаа неколку средби со локалните експерти од Државниот инспекторат за животна средина, од Министерството за животна средина и просторно планирање, ЕУ проектот за техничка помош „Зајакнување на капацитетите за имплементација на законодавството во животната средина на локално ниво“ и една теренска посета на ИСКЗ инсталација (Алкалоид), заедно со експертите од мисијата 1.1.2.

Со корисниците беше договорено да се дискутираат две опции за новиот Закон; едната опција ќе се заснова на премисата дека моменталната распределба на инспекциските надлежности на централно и локално ниво ќе остане како и досега, а другата премиса ќе се заснова на поефикасен и централизиран систем за проверка, како што се искуствата од земјите членки на ЕУ.

Заклучоците од оваа мисија ќе бидат земени предвид при изработка на правната анализа во рамките на мисијата 1.1.2.

Агендата за мисијата 2.1.3, како и пристапот за наредните мисии кои се поврзани со правната оценка и изработката на новиот Закон за инспекција во животната средина беа исто така дискутирани и со Постојаниот советник на твининг проектот.

Извештајот од правната оценка и табелата со анализата на усогласеност на Законот за животна средина и Законот за инспекциски надзор може да ги преземете подолу.

Релевантни документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...