ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
28.4.2016 | 3.1.3.a: Натамошна обука за софтверот ИРАМ за оценка на ризикот, и поврзаните препораки

Во периодот помеѓу 25 и 28 април 2016 година германскиот експерт г-дин Хорст Бутер одржа 2 различни обуки за запознавање со употребата на ИРАМ софтвер алатката за оценка на ризикот за инспектори во животната средина. По последните подготовки и разговори со координаторот на македонската ИРАМ алатка, г-дин Дурак Арифи на 25 април, беа одржани следните сесии:

  • Дводневна практична обука (26-27 април) на основната група во кој учествуваа неколку  инспектори од ДИЖС и локални овластените инспектори за животна средина. Оваа обука ја надополни почетната обука одржана до истите членови од основната група во ноември 2015 во рамките на мисијата 2.1.6.
  • Еднодневна воведна обука на инспекторите од ДИЖС, која ќе им овозможи да се најават и да се служат со ИРАМ софтвер алатката и со податоците соодветни за индустриските активности и истите да бидат проверени од нив. Можноста беше искористена за да се ажурира персоналот на ДИЖС за последниот развој на настаните во врска со спроведувањето на бизнис процес менаџмент системот на ДИЖС, и наредните проекти за соработка.

Материјали за обука поврзани со дискусиите и со практичните теми беа доставени до учесниците.

Препораки за следни чекори треба да се преземат со цел да се обезбеди употреба на веб апликација ИРАМ за проценка на ризикот во планирањето на инспекците во Македонија, исто така беа дискутирани.

Документи:

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...