ПРИЈАВИ ЗА ДИЖС ЗАКОНИ НОВОСТИ ПРОЕКТИ ИЗВЕШТАИ ПРОГРАМА ИНДУСТРИИ МЕДИА ЦЕНТАР КОНТАКТ/ЛОКАЦИЈА
 
Твининг Програма
Регистар на субјекти на надзор и инспекциски извештаи
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Што значи инспекција во животната средина и нејзино спроведување?
Околу проектот
Активности поврзани за проектот
Спроведување на законите за животна средина во ЕУ
Документи и линкови
Media Галерија
Контакти/Локација
Логирање на Basecamp
 
 
 
 
Новости и активности поврзани за проектот
 
05.2.2016 | Мисија 2.1.7: Втора мисија за дополнителни алатки за поддршка на инпекторите

Во периодот помеѓу 1ви и 5ти фебруари, 2016 година, шпанскиот експерт г-дин Manuel Salgado и италијанскиот експерт г-дин Romano Ruggeri ја одржаа втората мисија за дополнителни алатки за поддршка на инспекторите изготвувајќи ги следните документи:

  • Завршна верзија на документот со предлози за индикатори на перформанси за оценување на работата на инспекторите и на Државниот инспекторат за животна средина.
  • Документ во кој се објаснува која е улогата што ДИЖС може да ја има како придонес за соодветно исполнување на обврските на ЕУ за известување поврзани со Севесо III, ИЕД и Европскиот регистер на испуштање и пренос на загадувачки материи, како и практични совети за да се игра таа улога.
  • Документ во кој се објаснуваат барањата за инспекцискиот систем во врска со прекугранична испорака на отпад (TFS), а можни чекори за реализација.

Со цел да се дискутира за статусот на транспонирање и имплементација на одредбите од директивата за прекугранична испорака на отпад, беа одржани состаноци со претставници на МЖСПП надлежни за управување со отпад и легислатива.

Документи:

 

 
 
 
НОВОСТИ И АКТИВНОСТИ
 
(ВИДЕО) Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности
17.2.2022

(ВИДЕО)

Инспекциските постапки на Државниот инспекторат даваат позитивни и охрабрувачки резултати
03.4.2021

Инспекциските постапки даваат резултат: 
✅ вградени се филтри во Пејпар Мил
...

Отстранета бетонската база што го загадуваше с. Ржаничино и околината
01.4.2021

Инспектор од Државниот инспекторат за животна средина по претставка на граѓани и на барање на опш ...

Истрага за загадување и угинување на жив свет во Дебарско езеро
23.3.2021

На 20-ти март до надлежен државен инспектор за животна средина со седиште во Гостивар беше достав ...

Забрана за работа на асфалтна база во Куманово заради прекумерно загадување на воздухот
16.3.2021

Државниот инспекторат за животна средина на 5-ти март изврши вонреден надзор на асфалтната база К ...

Казни за горење трска и насипување земја на струшкото крајбрежје
13.3.2021

Инспектор од Државен инспекторат за животна средина, по дојава на Министерство за внатрешни работ ...